Ruddy Ground Dove

The Ruddy Ground Dove (Columbina talpacoti) is a small New World tropical dove. It is a resident breeder from Mexico south to Peru, Brazil and Paraguay, and northern Argentina, and on Trinidad and Tobago. Individual birds can sometimes be seen in the southwestern USA, from southern Texas to southernmost California, primarily during winter.

The Ruddy Ground Dove is very common in scrub and other open country, including cultivated land and urban centers, where it can be seem feeding on grain alongside feral pigeons. It builds a solid but sparsely lined cup-shaped stick nest in a tree and lays two white eggs. Incubation is 12–13 days with another 12–14 days to fledging. There may be a second or third brood. Chick mortality through predation and falls from the nest is high.

Its flight is fast and direct, with the regular beats and occasional sharp flick of the wings which are characteristic of pigeons in general.

Ruddy Ground Doves are small short-tailed pigeons, 17 cm long with a weight normally about 47 g. Adult males have a pale grey head and neck, and rich rufous upperparts, black-spotted on the wing coverts. The underparts are paler brown, the tail is edged black, and the underwings are cinnamon and black. The female is grey-brown rather than rufous, and has less contrast between head and body than the male.

The subspecies C. t. rufipennis of Central America, Colombia, Venezuela, Trinidad and Tobago shows much more cinnamon on the underwing than the nominate C. t. talpacoti.

Ruddy Ground Doves feed mainly on seeds. The call is a soft cooing cur-WOO.

This species can be quite approachable. Males frequently threaten each other by jumping and raising a wing, and brief confrontations may ensue.


Famous quotes containing the words ruddy, ground and/or dove:

    “In the history of the human mind, these glowing and ruddy fables precede the noonday thoughts of men, as Aurora the sun’s rays. The matutine intellect of the poet, keeping in advance of the glare of philosophy, always dwells in this auroral atmosphere.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)

    “Imagine spending four billion years stocking the oceans with seafood, filling the ground with fossil fuels, and drilling the bees in honey production—only to produce a race of bed-wetters!”
    —Barbara Ehrenreich (b. 1941)

    “And had it been the dove from Noah’s ark,
    Returning there from her successful search,
    Which in their way that moment chanced to fall,
    They would have eat her, olive-branch and all.”
    —George Gordon Noel Byron (1788–1824)