Sika Deer - Behavior

Behavior

The sika deer can be active throughout the day, though in areas with heavy human disturbance, they tend to be nocturnal. Seasonal migration is known to occur in mountainous areas, such as Japan, with winter ranges being up to 700 metres (2,300 ft) lower in elevation than summer ranges. Lifestyles vary between individuals, with some occurring alone while others are found in single-sex groups. Large herds will gather in autumn and winter. The sika deer is a highly vocal species, with over 10 individual sounds, ranging from soft whistles to loud screams.

Sika males are territorial and keep harems of females during the rut, which peaks from early September through October, but may last well into the winter months. Territory size varies with habitat type and size of the buck; strong, prime bucks may hold up to 2 hectares (5 acres). Territories are marked with a series of shallow pits or "scrapes", into which the males urinate and from which emanates a strong, musky odor. Fights between rival males are sometimes fierce and long, and may even be fatal.

In Nara, Japan, the captive deer are also known as 'bowing deer', as they bow their heads before being fed.

Read more about this topic:  Sika Deer

Famous quotes containing the word behavior:

    “One never gets to know a person’s character better than by watching his behavior during decisive moments.... It is always only danger which forces the most deeply hidden strengths and abilities of a human being to come forth.”
    —Stefan Zweig (18811942)

    “Children can’t make their own rules and no child is happy without them. The great need of the young is for authority that protects them against the consequences of their own primitive passions and their lack of experience, that provides with guides for everyday behavior and that builds some solid ground they can stand on for the future.”
    —Leontine Young (20th century)

    “The abdication of Belief
    Makes the Behavior small—
    Better an ignis fatuus
    Than no illume at all.”
    —Emily Dickinson (1830–1886)