Common Minke Whale - Description

Description

The common minke whale is the smallest of the rorquals, and one of the smallest baleen whales (second smallest only to the Pygmy Right Whale). At sexual maturity, Northern Hemisphere males average about 6.9 m (22.5 ft) and females 7.3 m (24 ft). In the North Atlantic, the average size at physical maturity is 8 m (26 ft) for males and 8.5 m (28 ft) for females, while maximum lengths are 8.8 m (29 ft) and 9.1 m (30 ft), respectively. At birth they are 2.6-2.8 m (8.5-9 ft) in length. For the dwarf form, the longest reported lengths are 7.62 m (25 ft) for males and 7.77 (25.5 ft) for females.

The back is dark grey and the belly white. All forms have a pale chevron above the flippers or behind the head. All forms also have a white or light marking on each flipper. On the dwarf form the white marking covers most of the flipper. On the northern forms, there is a distinct white band running horizontally through the middle of each flipper.

The common minke whale differs from the Antarctic variety in several aspects. The common species is slightly smaller than the Antarctic, which has much less white marking on the flippers. There are also less distinctive differences in body coloration and shape.

Read more about this topic:  Common Minke Whale

Famous quotes containing the word description:

    “As they are not seen on their way down the streams, it is thought by fishermen that they never return, but waste away and die, clinging to rocks and stumps of trees for an indefinite period; a tragic feature in the scenery of the river bottoms worthy to be remembered with Shakespeare’s description of the sea-floor.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)

    “Whose are the truly labored sentences? From the weak and flimsy periods of the politician and literary man, we are glad to turn even to the description of work, the simple record of the month’s labor in the farmer’s almanac, to restore our tone and spirits.”
    —Henry David Thoreau (1817–1862)

    “He hath achieved a maid
    That paragons description and wild fame;
    One that excels the quirks of blazoning pens.”
    —William Shakespeare (1564–1616)