Distribution and Habitat
This is a largely resident species distributed widely across lowland wetlands of the Indian Subcontinent and Southeast Asia. The species ranges across India, Nepal, Sri Lanka, Malaysia, Singapore, Indonesia, Myanmar, Thailand and Vietnam. They also occur on islands in the region including the Andamans, Nicobars and Maldives. They sometimes make local movements in response to weather and changes in water availability and the more northern birds winter further south. They are found in freshwater wetlands with good vegetation cover and often rest during the day on the banks or even on the open sea in coastal areas. Downy chicks are black with a white eyebrow and white patches on the back of the head, the wing, lower back and rump. Albino individuals have been seen in the wild.
Large numbers are sometimes found in urban wetlands such as in Kolkata and Goa, particularly during winter. In the Alipore Zoological gardens, captive individuals were introduced in the 1930s and wild birds joined this nucleus subsequently.
With a wide distribution range between 1 to 10 million km², they are considered to have a secure global population of between two and twenty million individuals. They are not threatened by hunting as they are not considered good to eat. Hunters in Assam however have been known to raise the chicks to serve as live decoy.
Read more about this topic: Lesser Whistling Duck
Famous quotes containing the words distribution and/or habitat:
“The man who pretends that the distribution of income in this country reflects the distribution of ability or character is an ignoramus. The man who says that it could by any possible political device be made to do so is an unpractical visionary. But the man who says that it ought to do so is something worse than an ignoramous and more disastrous than a visionary: he is, in the profoundest Scriptural sense of the word, a fool.”
—George Bernard Shaw (18561950)
“Nature is the mother and the habitat of man, even if sometimes a stepmother and an unfriendly home.”
—John Dewey (18591952)