The Greater Sand Plover (Charadrius leschenaultii) is a small wader in the plover family of birds. The spelling is commonly given as "Greater Sandplover", but the official British Ornithologists' Union spelling is "Greater Sand Plover".
It breeds in the semi-deserts of Turkey and eastwards through Central Asia. It nests in a bare ground scrape. This species is strongly migratory, wintering on sandy beaches in east Africa, south Asia and Australasia. It is a rare vagrant in western Europe, where it has been recorded as far west as Great Britain, France and Iceland. It has been spotted twice in the Western Hemisphere, the most recent being on May 14, 2009, in Jacksonville, Florida.
There are three subspecies: The nominate, C. l. columbinus and C. l. scythicus. The last was known as C. l. crassirostris until it was established that this name is pre-occupied by a subspecies of Wilson's Plover, C. w. crassirostris.
This chunky plover is long-legged and thick-billed. Breeding males have grey backs and white underparts. The breast, forehead and nape are chestnut, and there is a black eye mask. The female is duller, and winter and juvenile birds lack the chestnut, apart from a hint of rufous on the head. Legs are greenish and the bill black.
In all plumages, it is very similar to Lesser Sand Plover, Charadrius mongolus. Separating the species may be straightforward in mixed wintering flocks on an Indian beach, where the difference in size and structure is obvious; it is another thing altogether to identify a lone vagrant to western Europe, where both species are very rare. The problem is compounded in that the Middle Eastern race of the greater sand plover is the most similar to the lesser species.
Its food consists of insects, crustaceans and annelid worms, which are obtained by a run-and-pause technique, rather than the steady probing of some other wader groups.
Its flight call is a soft trill.
Its scientific name commemorates the French botanist Jean Baptiste Leschenault de la Tour.
The Greater Sand Plover is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies.
Famous quotes containing the words greater, sand and/or plover:
“The greater speed and success that distinguish the planting of the human race in this country, over all other plantations in history, owe themselves mainly to the new subdivisions of the State into small corporations of land and power.”
—Ralph Waldo Emerson (18031882)
“Change begets change. Nothing propagates so fast. If a man habituated to a narrow circle of cares and pleasures, out of which he seldom travels, step beyond it, though for never so brief a space, his departure from the monotonous scene on which he has been an actor of importance would seem to be the signal for instant confusion.... The mine which Time has slowly dug beneath familiar objects is sprung in an instant; and what was rock before, becomes but sand and dust.”
—Charles Dickens (18121870)
“She had never known before how much the country meant to her. The chirping of the insects in the long grass had been like the sweetest music. She had felt as if her heart were hiding down there, somewhere, with the quail and the plover and all the little wild things that crooned or buzzed in the sun. Under the long shaggy ridges, she felt the future stirring.”
—Willa Cather (18731947)