Gray-crowned Rosy Finch - Distribution and Habitat

Distribution and Habitat

The ancestor of the three species of North American rosy finches migrated from Asia. All rosy finches live in an alpine or tundra environment. The Gray-crowned Rosy Finch has a wide range and large numbers throughout Alaska, and western Canada and the United States. L. t. griseonucha permanently resides in the Aleutian Islands and umbrina on the Pribilof Islands. A small number of Gray-crowned Rosy Finches winters on the mainland in South-Central Alaska and visits feeders there. The other taxa: littoralis, tephrocotis, wallowa, and dawsoni are found from the Canadian and American Rockies and migrate south to the western United States. L. t. tephrocotis summers from Montana to the Yukon, while littoralis breeds closer to the coast, from northern California to west-central Alaska. Due to its remote habitat, few of its nests have been found, it is rarely spotted, and the population is stable. They are invariably found amongst rocks. The areas the subspecies breed in rarely overlap during breeding season. Males typically outnumber females throughout the year. An individual was seen north of Boonville, in Lewis County, NY beginning on Sunday, March 4 through at least Thursday, March 8. This is only the 2nd confirmed report for New York State.

Read more about this topic:  Gray-crowned Rosy Finch

Famous quotes containing the words distribution and/or habitat:

    “The man who pretends that the distribution of income in this country reflects the distribution of ability or character is an ignoramus. The man who says that it could by any possible political device be made to do so is an unpractical visionary. But the man who says that it ought to do so is something worse than an ignoramous and more disastrous than a visionary: he is, in the profoundest Scriptural sense of the word, a fool.”
    —George Bernard Shaw (1856–1950)

    “Nature is the mother and the habitat of man, even if sometimes a stepmother and an unfriendly home.”
    —John Dewey (1859–1952)