Description
The Puerto Rican Screech Owl is a small owl poseessing a brown upperside, a light-brown to white underside white brown lines and white eyebrows. Sexual dimorphism is minor in this species with females being slightly larger than males. On average, males weigh 137 g and females 143 g. The species measures from 23 to 25 cm in length.
The species is common in the island of Puerto Rico but is extirpated at the nearby islands of Vieques and Culebra. As with the majority of birds in Puerto Rico it is believed to have been more abundant before the clearing of forests for agricultural development in the early 20th century. It inhabits forests with large hollowed trees such as the Caribbean National Forest.
The breeding season spans from April to June. It nests in hollowed trunks and 1 or 2 eggs are deposited in each nest.
The main diet of the species consists of large insects and is complemented with small birds, geckos and small rodents.
The species calls throughout the year while hidden in thick foliage, typically at dawn. The species makes a loud coo-coo call which is the reason for its common name in the Virgin Islands.
Read more about this topic: Puerto Rican Screech Owl
Famous quotes containing the word description:
“The next Augustan age will dawn on the other side of the Atlantic. There will, perhaps, be a Thucydides at Boston, a Xenophon at New York, and, in time, a Virgil at Mexico, and a Newton at Peru. At last, some curious traveller from Lima will visit England and give a description of the ruins of St. Pauls, like the editions of Balbec and Palmyra.”
—Horace Walpole (17171797)
“As they are not seen on their way down the streams, it is thought by fishermen that they never return, but waste away and die, clinging to rocks and stumps of trees for an indefinite period; a tragic feature in the scenery of the river bottoms worthy to be remembered with Shakespeares description of the sea-floor.”
—Henry David Thoreau (18171862)
“It [Egypt] has more wonders in it than any other country in the world and provides more works that defy description than any other place.”
—Herodotus (c. 484424 B.C.)