The Greater Yellow-headed Vulture (Cathartes melambrotus), also known as the Forest Vulture, is a species of bird in the New World Vulture family Cathartidae. It was considered to be the same species as the Lesser Yellow-headed Vulture until they were split in 1964. It is found in South America in tropical moist lowland forests. It is a fairly large bird, with a wingspan of 166–178 cm (65–70 in), a weight of 1.65 kilograms (3.6 lb) and a body length of 64–75 cm (25–30 in). The body plumage is black, and the head and neck, which are featherless, range in color from deep yellow to pale orange. It lacks a syrinx, and its vocalizations are therefore limited to grunts or low hisses.
The Greater Yellow-headed Vulture feeds on carrion and locates carcasses by sight and by smell, an ability which is rare in birds. It is dependent on larger vultures, such as the King Vulture, to open the hides of larger animal carcasses, as its bill is not strong enough to do this. Like other New World Vultures, the Greater Yellow-headed Vulture utilizes thermals to stay aloft with minimal effort. It lays its eggs on flat surfaces, such as the floors of caves, or in the hollows of stumps. It feeds its young by regurgitation.
Read more about Greater Yellow-headed Vulture: Taxonomy, Description, Distribution and Habitat, Ecology and Behavior, Conservation
Famous quotes containing the words greater and/or vulture:
“We Americans have the chance to become someday a nation in which all radical stocks and classes can exist in their own selfhoods, but meet on a basis of respect and equality and live together, socially, economically, and politically. We can become a dynamic equilibrium, a harmony of many different elements, in which the whole will be greater than all its parts and greater than any society the world has seen before. It can still happen.”
—Shirley Chisholm (b. 1924)
“It disturbs me no more to find men base, unjust, or selfish than to see apes mischievous, wolves savage, or the vulture ravenous for its prey.”
—Molière [Jean Baptiste Poquelin] (16221673)