Black Crested Gibbon - Behavior

Behavior

Gibbons are forest dwellers and are well known for their habit of swinging between the branches of the rainforest on their long arms, a method of locomotion known as brachiation. Gibbons are also adept, however, at walking upright, both on the ground and in the trees. Black crested gibbons live in small family groups consisting of a monogamous male and female and their offspring; occasionally groups reportedly may contain additional mature females. These apes are predominantly arboreal and the group forages and sleeps amongst the trees. Led by the female, the breeding pair partakes in vigorous bouts of singing in the morning, which hauntingly echo through the forest. These ‘duets' are believed to be essential in pair bond formation and reinforcement, and also serve to advertise the presence of the group within the territory. A single young is born every two to three years and the infant is usually weaned once it reaches two years old;

Black crested gibbons feed preferentially on ripe, sugar-rich fruit, such as figs, but occasionally consume vitamin-rich leaf buds, and rarely eat animals.

Read more about this topic:  Black Crested Gibbon

Famous quotes containing the word behavior:

    The civilizing process has increased the distance between behavior and the impulse life of the animal body.
    Shoshana Zuboff (b. 1951)

    Children can’t make their own rules and no child is happy without them. The great need of the young is for authority that protects them against the consequences of their own primitive passions and their lack of experience, that provides with guides for everyday behavior and that builds some solid ground they can stand on for the future.
    Leontine Young (20th century)

    As long as male behavior is taken to be the norm, there can be no serious questioning of male traits and behavior. A norm is by definition a standard for judging; it is not itself subject to judgment.
    Myriam Miedzian, U.S. author. Boys Will Be Boys, ch. 1 (1991)