American Black Bear
The (North) American black bear (Ursus americanus) is a medium-sized bear native to North America. It is the continent's smallest and most common bear species. Black bears are omnivores with their diets varying greatly depending on season and location. They typically live in largely forested areas, but do leave forests in search of food. Sometimes they become attracted to human communities because of the immediate availability of food. The American black bear is listed by the IUCN as Least Concern, due to the species' widespread distribution and a large global population estimated to be twice that of all other bear species combined. Along with the brown bear, it is one of only two of the eight modern bear species not considered globally threatened with extinction by the IUCN. American black bears often mark trees using their teeth and claws as a form of communication with other bears, a behavior common to many species of bears.
Read more about American Black Bear: Native Names, Taxonomy and Evolution, Behavior, Current Range and Population
Famous quotes containing the words american, black and/or bear:
“I had such a wonderful feeling last night, walking beneath the dark sky while cannon boomed on my right and guns on my left ... the feeling that I could change the world only by being there.”
—Viorica Butnariu, Rumanian student at Bucharest University. letter, Dec. 23, 1989, to American friend. Observer (London, Dec. 31, 1989)
“I have no purpose to introduce political and social equality between the white and black races. There is a physical difference between the two, which, in my judgement, will probably for ever forbid their living together upon the footing of perfect equality; and inasmuch as it becomes a necessity that there must be a difference, I ... am in favour of the race to which I belong having the superior position.”
—Abraham Lincoln (18091865)
“You may tell a man thou art a fiend, but not your nose wants blowing; to him alone who can bear a thing of that kind, you may tell all.”
—Johann Kaspar Lavater (17411801)